Rekordszámú nevezéssel tartották meg idén Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyét

Gasztro

Minden eddiginél több, 775 minta érkezett Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára, melynek zsűrije 7 nagyarany-, 140 arany- és 94 ezüstérmet, 6 Champion díjat, valamint további 19 különdíjat osztott ki.

Kora tavasztól a világ nemzetközi és helyi borverseny-szervezői sorra mondták le rangos versenyeiket a koronavírus-járvány miatt, néhányan voltak csak, akik az év második felére halasztották megmérettetéseiket. Az április elejére tervezett VinAgorát végül a járványügyi helyzet javulásának, valamint Szekszárd városa és a helyi borászok segítőkészségének köszönhetően július 3-5. között sikerült mégis megtartani – idézték fel a szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Tájékoztatásuk szerint a VinAgora a rendkívüli helyzet miatt a megszokotthoz képest kicsit másként zajlott. A külföldi bírálók az elmúlt évekkel ellentétben főleg a környező országokból érkeztek, de így is sikerült megfelelni a külföldi szakértők részvételére vonatkozó nemzetközi szabályoknak. A szervezők a lehetőségekhez mérten nagy gondot fordítottak a biztonságra, emiatt a megszokott délutáni programokat is mellőzték.

A VinAgorára idén is – zsinórban harmadszor – rekordszámú nevezés érkezett: 775 minta összesen 15 országból. A magas átlagos minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a tételek csaknem 70 százalékának adtak ezüstérem szintű, azaz 84 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30 százaléka részesülhet éremben. Ez alapján végül 7 nagyarany-, 140 arany-, 94 ezüstérem, 6 főkategóriagyőztes Champion díj, valamint további 19 különdíj született – áll a közleményben.

A Champion díjat a fehérborok közül a spanyolországi Rueda borvidéken működő Bodegas Castelo de Medina 2019-es Sauvignon Blanc-ja, rosé kategóriában a Mikóczi Pincészet 2019-es Szekszárdi Kékfrankos Roséja, a vörösborok mezőnyében pedig a Pannonhalmi Főapátság 2017-es Infusio cuvée-je nyerte el.

A pezsgők Champion díját a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Pannon Imperial Extra Dry tételének ítélték a bírálók, a sárospataki Evinor-Simkó Pince pedig 2018-as Jégborával a természetes édes borok, 2013-as Tokaji Essenciájával pedig a botritiszes borok Champion díját is kiérdemelte.

A legeredményesebb családi pincészet különdíját szintén az Evinor-Simkó Pince kapta meg, a legeredményesebb fiatal borász különdíját Baranyai Péternek (Garamvári Szőlőbirtok), a VinAgora felfedezettjének különdíját pedig a szigligeti Szatmári Pincészetnek ítélte a zsűri.

A Prix VINOFED (a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetségének különdíja) nyertesei a Szatmári Pincészet 2013-as Szigligeti Zeus 2013 fehérbora, a szekszárdi Mészáros Borház 2017-es Ohmerops Cuvée vörösbora, valamint Romsics Bence 2019-es Balatoni Kékfrankos rozéja lettek.