ukrán katonák

Ukrán katonák szálltak partra a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten

Európa

Csata zajlott az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krímben csütörtökön, miután ukrán hírszerző csapatok különleges hadművelet keretében partra szálltak a félszigeten – közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

“Különleges hadművelet keretében személyi állomány szállt partra a félsziget területén. Az ukrán katonai hírszerzés a haditengerészettel együttműködve különleges műveletet hajtott végre, a kitűzött célok megvalósultak, a legénységből senki sem sérült meg. A különleges hadművelet folytatódik, nem árulunk el minden részletet, az ellenség veszteségeket szenvedett személyi állományában és eszközeiben egyaránt” – fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a veszteségek mértékét még pontosítják.

Később a szóvivő a Szuszpilne közszolgálati hírportálnak elmondta, hogy a partraszállás során Majak falu közelében az ukrán erők négy orosz kishajóban okoztak károkat, és legalább harminc orosz katonát öltek meg. A kiadvány rámutatott arra, hogy a krími katonai létesítményekről készült interaktív térkép szerint Majak faluban van az orosz légierő 3. rádiótechnikai ezredének a bázisa.

A hírszerzés közleményben erősítette meg, hogy csütörtökre virradóra ukrán különleges erők szálltak partra vízi járművekkel Olenyivka és Majak közelében. Hozzátették, hogy a Krím félszigeten ismét kitűzték az ukrán állami zászlót. “Minden cél és célkitűzés megvalósult. A különleges hadművelet végén az ukrán védők veszteség nélkül elhagyták a helyszínt” – közölte a hírszerzés.

A titkosszolgálatnál az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint biztosítottak afelől, hogy a különleges hadművelet a Krímben folytatódni fog. “Intézkedések komplex sorozata zajlik, ez nem egy nap története, hanem egy hosszú távú hadművelet. Tegnap orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert semmisítettek meg Olenyivkában, ma partra szállást hajtottak végre” – mutatott rá egy meg nem nevezett hírszerző tiszt.