Moszkva orosz hadihajó elsüllyedt a Fekete-tengeren

Új parancsnoka van az orosz Fekete-tengeri Flottának

Európa

Új megbízott parancsnokot neveztek ki a Fekete-tengeri Flotta élére Viktor Szokolov orosz ellentengernagy személyében – közölték pénteken orosz hírügynökségek.

Augusztus 10-i kinevezésének korábban a médiában megszellőztetett hírét maga a parancsnok erősítette meg egy szevasztopoli rendezvényen. Az 59 éves Szokolov 2020 óta a Kuznyecov Tengernagy Tengerészeti Akadémia vezetőjeként szolgált, előtte pedig hét éven át az orosz Északi Flotta parancsnokhelyettese volt.

Elődje, Igor Oszipov 2019 májusa óta vezette a Fekete-tengeri Flottát. Leváltását sajtójelentések összefüggésbe hozzák az olyan kudarcokkal, mint a zászlóshajó, a Moszkva cirkáló áprilisi elvesztése, valamint a flotta szevasztopoli főhadiszállása és több krími katonai objektum ellen elkövetett diverzáns támadások. A csütörtök esti bejelentés szerint egyébként Szevasztopolban lelőttek egy drónt, és Kercsben is működésbe lépett a légvédelmi rendszer, ugyanakkor az Oroszországot a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigettel összekötő hídon továbbra is zavartalanul zajlott a forgalom. Ugyancsak este Oroszországban, a Belgorod megyei Tyimonova településnél kigyulladt egy lőszerraktár. Két falu lakóit evakuálták, az ügyben vizsgálat indult.