Ukrajnai háború: a menekülő nők védelme a szexuális erőszakkal és kizsákmányolással szemben

Európa

Az Unió védje meg az Ukrajnából menekülő nőket és gyerekeket az erőszaktól és az emberkereskedőktől, és biztosítsa számukra az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat, kéri az EP.

  • A képviselők mélységesen elítélik, hogy a szexuális és nemen alapuló erőszakot fegyverként használják
  • A szexuális és reproduktív egészséget és jogokat minden tagállamban és tranzitországban biztosítani kellene
  • Az Ukrajnából menekülők 90 százaléka nő és gyermekek

A képviselők a csütörtökön 462 szavazattal, 19 ellenszavazat és 89 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban mélységesen elítélik a szexuális és nemi alapú erőszak háborús fegyverként való alkalmazását, és mély aggodalmuknak adnak hangot azokkal az egyre gyakrabban érkező hírekkel kapcsolatban, amelyek az Ukrajnából menekülő nőket és gyereket érintő emberkereskedelemről, szexuális erőszakról, kizsákmányolásról, erőszaktételről és bántalmazásról szólnak.

A képviselők kiemelik, hogy a befogadóállomásokon gondoskodni kellene a lányok és nők speciális szükségleteiről, és a panasztételi mechanizmusoknak azonnal rendelkezésre kellene állniuk olyan nyelveken és formátumban, amelyek mindenki számára értehetők és hozzáférhetők. A tagállamoknak és az Uniónak mielőbb be kellene azonosítaniuk és bíróság elé kellene állítaniuk a menekült nők és lányok szexuális kizsákmányolásából hasznot húzó emberkereskedő hálózatokat. A Parlament arra kéri a tagállamokat, hogy biztosítsanak biztonságos és összehangolt szállítást az országok között.

Garantált hozzáférés a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz

A képviselők arra kérik az Uniót és az összes befogadó- és tranzitországot, hogy biztosítsák a szexuális és reproduktív egészség megőrzéséhez szükséges szolgáltatások elérhetőségét. Ilyen mindenekelőtt az erőszak áldozatául esett nők számára biztosított sürgősségi fogamzásgátlás és terhességmegszakítás, de a szülészeti ellátás is. Az állásfoglalás többek között Magyarországot is kiemeli mint ahol a sürgősségi fogamzásgátlás és a korai szakaszban elvégzett abortusz az Ukrajnából menekülő várandós nők számára különböző okokból komoly akadályba ütközik vagy elérhetetlen.

A Parlament felszólítja az Uniót, hogy minden rendelkezésére álló lehetőséget és erőforrást használjon ki a még Ukrajnában lévő nők szexuális és reproduktív egészséghez kapcsolódó szükségleteinek kielégítésére. Ennek egy módja, ha az EU humanitárius csomagokban és konvojokban egészségügyi csomagokat, köztük fogamzásgátlókat és a szexuális és reproduktív egészséghez szükséges termékeket küld Ukrajnába és a szomszédos menekültfogadó országokba, különösen oda, ahol „a szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nemzeti korlátozások leküzdésére” van szükség.

Az Ukrajnából menekült nők integrációjának elősegítése érdekében a lehető leghamarabb hozzáférést kell nekik biztosítani a munkaerőpiachoz, mondják a képviselők, akik emellett nyelvórákat és gyerekgondozási szolgáltatást is kérnek számukra.

Robert Biedroń (S&D, Lengyelország), a Nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság elnöke szerint

„A tömeges erőszaktételt, a szexuális és nemen alapuló erőszakot, a kínzást és a népirtást mint háborús fegyvert használják. Nem nyugszunk, amíg ezen bűnök elkövetőit bíróság elé nem állítják, azonban még amikor ez meg is történik, a súlyosan sérült áldozatok talán soha nem gyógyulnak fel a traumából. Ezért elfogadhatatlan, ha az Európai Unióban menedéket kereső nőket megfosztják az alapvető szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásoktól. A tagállamoknak mindent meg kell tenniük, hogy ezek a nők minden szükséges segítséget megkapjanak.”

A vitában felszólaló magyar képviselők

Járóka Lívia (független)

Bocskor Andrea (független)

Cseh Katalin (Renew Europe)

Háttér

Miután Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala adatai szerint több mint 5,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására és kerestek menedéket más országban. A távozók 90 százaléka nő és gyerek. További 7,1 millióan, köztük sok orvosi ellátásra szoruló nő és gyerek az országon belül volt kénytelen más helyre menekülni.