Egészségügyi unió: nagyobb szerephez jut az uniós gyógyszerügynökség

Európa
Felkészültebb lesz az Unió a válságokra, hatékonyabb intézkedések várhatók az orvosi eszközök és gyógyszerészeti termékek terén
Az ügynökség figyelemmel kíséri és jelenti a gyógyszerhiány kialakulását
Átláthatóbb lesz a klinikai vizsgálatok és a piaci engedélyezés folyamata

Az Unió felkészültebb lesz a következő egészségügyi válságra és az annak nyomán esetleg kialakuló gyógyszerhiány és orvosieszköz-hiány kezelésére.
A Parlament szerdán 655 szavazattal, 31 ellenszavazat és nyolc tartózkodás mellett támogatta a Parlament és a Tanács között tavaly született átmeneti megállapodást az uniós gyógyszerügynökség hatáskörének bővítéséről. Az eredményt csütörtök reggel jelentették be.

Az Európai Gyógyszerügynökség népegészségügyi vészhelyzetek kialakulása során hatékonyabban kezelni tudja a létfontosságú gyógyszerészeti termékekben és orvostechnikai eszközökben keletkező hiányt. Ehhez két, a hiány kialakulásával foglalkozó és rendszeresen ülésező irányítócsoportot hoznak létre, amelyek munkájukba bevonják a gyógyszerellátási lánc összes szereplőjét, így többek között a gyógykezelésre szorulók és a szakemberek képviselőit, a forgalombahozatali engedélyek jogosultjait és a nagykereskedelmi forgalmazókat is.

A gyógyszerügynökség a gyógyszerellátási és orvostechnikai műszerekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésére létrehoz egy hiány-figyelő platformot, amelyet a későbbiekben működtet is.

Az ügynökség a fennakadásokról egy nyilvános weboldalon is beszámol. A klinikai vizsgálatokkal és az engedélyezett gyógyszerészeti termékekkel kapcsolatos információk gyorsan és átlátható módon állnak majd rendelkezésre.

Nicolás González Casares (S&D, Spanyolország) jelentéstevő szerint

„Az új rendelettel átláthatóbb lesz az ügynökség működése, jobban bevonják az ellátási lánc szereplőit az engedélyezési eljárásba és fokozódik az együttműködés a különböző uniós ügynökségek között. Támogatni fogjuk a gyógyszerfejlesztéshez szükséges klinikai vizsgálatokat és kezeléseket, ennek köszönhetően ezek is átláthatóbb módon zajlanak majd. Az új európai hiány-követő platform pedig a gyógyszerellátás nyomon követésének kulcsfontosságú eszköze lesz, amely segít megelőzni a hiány kialakulását.”

A következő lépések

A plenáris ülés döntése után a jogszabály megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és a rendelet 2022. március elsejével életbe lép.

Háttér

A Bizottság az európai egészségügyi unió létrehozásának részeként és a koronavírus-járvány tanulságait levonva 2020. november 11-én a jövő kihívásainak megfelelő, új egészségbiztonsági rendeletcsomagot terjesztett be. Ennek egyik alkotóeleme az Európai Gyógyszerügynökség hatókörének bővítése.