2020-ban rekordalacsony volt a halálozási arány az európai közutakon

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon előzetes adatokat tett közzé a 2020-ban az Európai Unió területén bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetekről. Becslések szerint tavaly 18 800 ember vesztette életét az EU-ban közúti balesetben, ami példátlan, 17%-os éves csökkenés 2019-hez képest. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban közel 4000-rel kevesebben haltak meg az uniós utakon, mint 2019-ben. A koronavírus-járvány következtében visszaesett a forgalom, ez pedig egyértelmű, bár pontosan nem mérhető hatást gyakorolt a halálos kimenetelű közúti balesetek számára.

Az előzetes adatok szerint 2020-ban 18 tagállamban minden eddiginél alacsonyabbra csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Ezek közé a tagállamok közé tartozik Magyarország is, ahol 2019-hez képest 25%-kal kevesebb – egymillió főre vetítve 46 – ember életét követelték közúti balesetek a tavalyi évben. Ha az elmúlt évtizedet nézzük, a közúti balesetek halálos áldozatainak száma 39%-kal csökkent az országban. Az EU egészében a 2010 és 2020 közötti évtizedben 36%-kal esett vissza a közúti halálesetek száma.

Noha ezzel nem sikerült teljesíteni az előző évtizedre kitűzött célt, vagyis a felére csökkenteni a halálesetek számát, a közúti közlekedésbiztonság szempontjából továbbra is az EU a világ legbiztonságosabb térsége: míg itt 1 millió lakosra mindössze 42 közúti haláleset jut, addig a világátlag a 180-at is meghaladja. A Bizottság az utóbbi években nagy ívű közúti közlekedésbiztonsági terveket dolgozott ki annak érdekében, hogy 2050-re nullára csökkenjen a halálos kimenetelű közúti balesetek száma az Európai Unióban.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük