Konferencia Európa jövőjéről: mától működik a többnyelvű digitális platform

Európa

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hétfőn bemutatott központi digitális platformján minden európai kiveheti a részét az Unió jövőjének formálásából.

A platformot a konferenciának az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság képviselőiből álló végrehajtó testülete nyitotta meg. A testület Európa minden lakóját felkérte: vegyenek részt a saját jövőjük, és egész Európa sorsának alakításában. A platform 24 nyelven működik, és segítségével az európaiak Unió-szerte megoszthatják egymással elképzeléseiket és nézeteiket.

A konferencia együttes elnöksége üdvözölte a platform elindítását.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint „a platform kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy az európaiak részvételükkel és véleményükkel alakíthassák Európa jövőjét. Biztosítanunk kell, hogy az itt élők a koronavírus-világjárvány ellenére hangot adhassanak véleményüknek és beleszólhassanak a döntéshozatalba. Mindenképp fenn kell tartani a képviseleten és részvételen alapuló európai demokrácia működését, hiszen ez közös jövőnk záloga.”

António Costa miniszterelnök a Tanács portugál elnöksége nevében a következőket mondta: „Itt az ideje, hogy polgáraink elmondják legsúlyosabb aggályaikat és kifejtsék elképzeléseiket. A vita nem is történhetne jobbkor. Ha a válságból megerősödve és a jövő formálására készen szeretnénk kilábalni, akkor most kell nekikezdenünk a munkának. Reméljük, hogy továbbra is együtt építhetjük a jövő Európáját – egy igazságosabb, környezetbarátabb és digitálisabb Európát, amely megfelel polgáraink elvárásainak.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Egészségügy, éghajlatváltozás, jó és fenntartható munkahelyek egy egyre digitálisabbá váló gazdaságban, demokratikus társadalmaink állapota: arra ösztönözzük az európaiakat, hogy hallassák hangjukat, fogalmazzák meg aggályaikat ezekkel kapcsolatban, mondják el nekünk, milyen Európában szeretnének élni. Ezzel a platformmal lehetőséget adunk mindenki számára arra, hogy hozzájáruljon Európa jövőjének formálásához, és együttműködjön másokkal Európa minden szegletéből. Íme a lehetőség, hogy az európaiak virtuálisan közelebb kerüljenek egymáshoz. Vegyen részt a vitában! Együttesen olyan jövőt teremthetünk Uniónk számára, amilyet szeretnénk.”

Az Európa jövőjéről szóló konferencia a vitán alapuló demokráciában olyan nyitott és inkluzív esemény, amelyre eddig még nem volt példa. A platformon valamennyi európai, lakhelyétől és társadalmi helyzetétől függetlenül elmondhatja, hogy mit vár el az Uniótól. A vélemények hozzájárulnak majd az Unió jövőbeli irányvonalának és politikai döntéseinek kialakításához. Az együttes elnökség elkötelezte magát a konferencia eredményeinek figyelembe vétele mellett.

Háttér

A többnyelvű digitális platform teljesen interaktív: az érdeklődők kapcsolatba léphetnek egymással, és javaslataikat valamennyi tagállam állampolgáraival az Unió 24 nyelvén vitathatják meg. A platform létrehozásának a célja, hogy minél többen szerepet vállalhassanak jövőjük alakításában, és egyúttal a #TiedAJovo hashtag megosztásával népszerűsítsék is a platformot a közösségi médiában.

A platform teljes átláthatóságot biztosít – ez a konferencia egyik alapelve –, mivel minden megosztott véleményt és az összes rendezvény eredményét összegyűjtjük, elemezzük, nyomon követjük és nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük. A platformon felmerült legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat az európai polgári vitacsoportokban és a konferencia plenáris ülésein fogják megvitatni akkor, amikor megfogalmazzák a konferenciából levont következtetéseket.

A konferenciához kapcsolódó, a platformon regisztrált összes esemény egy böngészhető interaktív térképen jelenik majd meg, ahová online lehet majd feliratkozni. A kezdeményezések szervezőinek a platformon eszköztár áll rendelkezésére az eseményeik megszervezésére és népszerűsítésére. Minden résztvevőnek és rendezvénynek tiszteletben kell tartania az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmányát, benne a tiszteletteljes hangnemben folytatott páneurópai vita normáival.

A platform az alábbi fő témák köré szerveződik: éghajlatváltozás és környezet; egészségügy; erősebb és igazságosabb gazdaság; társadalmi igazságosság és munkahelyek; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális transzformáció; Európai demokrácia; migráció; valamint oktatás, kultúra, ifjúság és sport. Ezen témák mellett szerepel még egy nyitott kategória („egyéb elképzelések”) előre meg nem határozott, több területet érintő, további témák céljára, hiszen az alulról építkező konferencián az érdeklődők szabadon felvethetnek bármilyen, számukra fontos kérdést.

A platform beszámol a konferencia szervezetésről és munkájáról is. Az uniós lakosokon túl az uniós intézmények és szervek, a nemzeti parlamentek, a nemzeti és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom előtt is nyitva áll. A platform teljes mértékben tiszteletben tartja majd a felhasználók magánélethez való jogát és az uniós adatvédelmi szabályokat.