Tüntetésekkel tiltakoznak a korlátozások ellen a madridi autonóm tartomány több zónájában

Európa

Tüntetésekkel tiltakozott a lakosság a madridi autonóm tartomány több zónájában is vasárnap az éjfélkor életbe lépő korlátozások ellen, amelyeket a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében rendelt el a térség vezetése.

A nap folyamán több helyszínen százak vonultak az utcákra, transzparenseken követelve Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök lemondását.

A maszkot viselő tüntetőket lakossági szervezetek, kerületi egyesületek mozgósították, hogy kinyilvánítsák: az elrendelt intézkedések nem hatékonyak, viszont diszkriminatívak és igazságtalanok.

Hétfőtől a régió hét településén, valamint a főváros hat kerületében korlátozzák az emberek szabad mozgását, akik csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. A belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, egészségügyi ellátás, idősek vagy rászorulók gondozása, oktatás, hivatalos ügyintézés.

A tiltakozók hangsúlyozták, hogy az intézkedések a legsűrűbben lakott, legszegényebb munkásnegyedeket érintik. Felhívták a figyelmet arra az ellenmondásra is, hogy az itt élőknek el kell zárniuk magukat lakásukban, miután például utcaseprőként, beteggondozóként vagy felszolgálóként végigdolgozták a napot a város másik végén, ahonnan a túlzsúfolt metrón utazva értek haza.

A tüntetők szerint ezeket a területeket évtizedekkel ezelőtt magára hagyta a tartomány vezetése, épp ezért azt követelik, hogy a korlátozások helyett inkább a védekezés erőforrásait növeljék; erősítsék meg az egészségügyi alapellátást, a tömegközlekedést, hogy elkerülhető legyen a túlzsúfoltság, és nagyobb létszámú személyzettel végezzék a fertőzöttek kontaktkutatásait.

A 6,6 millió lakosú tartományban a korlátozások több mint 850 ezer embert érintenek. A kijelölt zónákban bezárnak a játszóterek és a parkok, az üzletekben, éttermekben felére csökkentik az egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitvatartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.

Az autonóm tartomány vezetése azokat a területeket zárja le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban azonosították a fertőzöttek egynegyedét.

Az első körben két hétre tervezett korlátozások betartását 200 rendőrjárőr ellenőrzi majd hétfőtől, az első két napban nem bírságolják meg a szabályszegőket.

Hetek óta a madridi régióból jelentik az országban azonosított új fertőzöttek legkevesebb egyharmadát. Pénteken több mint 1500 új madridi koronavírusos esetről számolt be az egészségügyi minisztérium, amely hétvégén nem frissíti az esetszámokat.