Olaszországban négyszáz fölé emelkedett az egy nap alatt kiszűrt fertőzöttek száma

Európa
Koronavírus

Az egy nap alatt kiszűrt betegek száma négyszáz fölé emelkedett az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. A római kormány nyilvánosságra hozta a járvány első heteiben hozott egészségügyi intézkedései eddig titkosított jegyzőkönyveit.

Az utóbbi huszonnégy órában 402 új fertőzöttet szűrtek ki a szerdai 348 és a kedden diagnosztizált 190 után. A legtöbb új beteget, száztizennyolcat Lombardia tartományban szűrték, további ötvennyolc-ötvennyolc új fertőzöttet Emilia Romagnában és Venetóban. Lombardiában negyvennyolc órával korábban negyvennégy volt az új fertőzöttek napi száma.

Az egy nap alatti halálozások száma hatra csökkent a korábbi tízhez képest. A hat új halottból öt Lombardiában veszítette életét. A halottak száma elérte a 35 187-t.

Jelenleg valamivel kevesebb mint 13 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon, 762 beteg van kórházban, 42 intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 201 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a járvány februári kezdete óta 249 204 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az olasz kormány nyilvánosságra hozta a járvány miatt megalakított egészségügyi-szakértői bizottság jegyzőkönyveit, amelyeket eddig titkos információként kezeltek. A Luigi Einaudi Alapítvány honlapján csütörtökön közölt jegyzőkönyvek a február 28. és április 5. közti üléseinek egy részére vonatkoznak. Ezekből kiderül, hogy a járvány február 20-i kezdetét követően a bizottság Olaszország térségeinek fokozatos lezárását javasolta. Az első gócpontokat február 23-án helyezték karantén alá Lombardia és Veneto tartományban.

Ezt követően azonban Giuseppe Conte miniszterelnök a korlátozó intézkedéseket az egész országra kiterjesztette, és március 9-én minden tartományban kijárási korlátozást rendelt el, ami egészen május 18-ig tartott. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból hiányoznak a Bergamóról és térségéről tartott bizottsági ülések jegyzőkönyvei: a járványban itt betegedtek meg és haltak meg a legtöbben a lakosság arányához képest, az egészségügyi hatóságok mégis halogatták a terület vesztegzár alá helyezését.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a felsőházban az ősszel tervezett óvintézkedéseket vázolta. Kijelentette, hogy mivel Spanyolországban, Németországban és Franciaországban is erősödött a járvány ereje, Olaszországban is készen kell állni egy esetleges újabb fertőzési hullámra. Bejelentette, hogy a tömegközlekedési eszközökön továbbra is fenntartják a biztonsági távolságot, vagyis minden második ülést lehet csak elfoglalni. A vásárok újraindítását mérlegelik, de a zártterű szórakozóhelyeket még nem nyitják újra.

Augusztus második hétvégéjére készülve az olaszországi tengerparti városok polgármesterei emelték a bírságokat: több helyen is ezer eurót szabhatnak ki arra, aki nem hordja a szájmaszkot vagy nem tartja be a biztonsági távolságot. A szájmaszk használata szabadtéren is kötelezőnek számít, ha túl sok ember jelenlétében nem lehet betartani az egymás közötti legalább egy métert.