Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól

Európa
Koronavírus

Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is – írta a helyi sajtó.

Ales Hojs belügyminiszter pénteken este arról tájékoztatott, hogy a kormány döntése szerint Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban az elmúlt két hétben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Ezen országok állampolgárainak meg kell indokolniuk, miért akarnak Szlovéniába utazni. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Hozzátette ugyanakkor, hogy 36 óránál nem régebbi olyan negatív koronavírusteszttel is rendelkezniük kell, amelyet valamelyik európai ország hatósága adott ki.

Más európai uniós országok állampolgárai csak abban az esetben léphetik át a horvát-szlovén határt és utazhatnak át az országon, ha bizonyítani tudják, hogy valóban Horvátországban jártak, nem pedig valamelyik nyugat-balkáni államban. A szállásról vagy turisztikai illeték befizetéséről számlát kell

felmutatniuk, a fokozott ellenőrzés miatt torlódások alakulhatnak ki a határátkelőhelyeken.
A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.
Zöld listára kerül ugyanakkor Belgium és Hollandia, amely eddig nem volt a kedvezményezett országok listáján. Ezekből az országokból korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába. A szomszéd országok közül Magyarország, Ausztria és Olaszország is ezen a listán szerepel.

A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában harminc újabb esettel 1679-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, ez a növekmény az egy nappal korábbinak a duplája. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint csütörtökön 86-tal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3094-et, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 113-ra nőtt. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 3094 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 85-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 798.
Zágráb és Ljubljana április végétől, illetve május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.