Szlovéniában és Horvátországban mérsékelt ütemben nőtt a fertőzöttek száma

Európa
Koronavírus

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma, és a szlovén parlament csütörtök este megszavazta a kormány gazdaságélénkítő csomagját a koronavírus okozta nehézségek ellensúlyozására.

Szlovéniában a csütörtöki hivatalos közlés szerint egy nap alatt 56 esettel, 897-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 16-an haltak meg a járvány következtében.

Eközben a szlovén parlament elfogadta a kormány gazdaságélénkítő csomagját, amely az első bejelentés óta 2 milliárdról 3 milliárd euróra (1086 milliárd forint) nőtt.

A kormány további szociális támogatásokat javasolt. Tervei szerint az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok dolgozóinak 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítése és a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők nyugdíj-kiegészítése mellett rendkívüli támogatást kapnak a járvány idejére az egyetemisták és a nagycsaládosok is. Továbbá a 25 vagy 50 százalékos forgalomcsökkenést elszenvedő cégek alkalmazottai 350 euró (126 ezer forint), illetve 700 euró (253 ezer forint) támogatást kapnak az államtól.

Nem kapott ugyanakkor zöld jelzést a szlovén kormány azon döntése, hogy életbe léptessék a védelmi törvény 37. cikkét, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezne, mint a rendőrség.

A parlament illetékes bizottsága szerda késő esti ülésén nem támogatta a törvénycikk aktiválását. A jelen lévő 19 tagból mindössze 11-en szavaztak mellette. Ahhoz, hogy az indítvány a parlamentben napirendre kerüljön, a tagok kétharmadának támogatására lett volna szükség.

A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához a parlamentben is kétharmados többségre van szükség. A javaslat határozott időre szólt, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 48-cal, összesen 1011-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hét halálos áldozata van a járványnak. Horvátország már korábban beszüntetett minden szükségtelen tevékenységet az országban.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a meghozott intézkedéseknek vannak bizonyos eredményeik, a mostani helyzet elképzelhetetlen lett volna egy hónappal ezelőtt.

Szavai szerint amíg nem találnak gyógyszert a vírus okozta Covid-19 betegségre, egyensúlyozni fognak a korlátozások és az engedmények között.