Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a londoni támadó

Európa

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a Londonban elkövetett pénteki késeléses támadás gyanúsítottja, akit tavaly helyeztek feltételesen szabadlábra. Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton “értelmetlennek” nevezte, hogy a brit büntetés-végrehajtási törvény lehetővé teszi a súlyos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezését.

Szombat délután kiderült, hogy az egyik halálos áldozat annak a rehabilitációs programnak a koordinátora volt, amelynek konferenciáján a támadó is részt vett meghívottként, közvetlenül a merénylet elkövetése előtt.

A terroristát, a 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, miután két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szombati tájékoztatásában közölte, hogy a rendőrség a terrortámadással kapcsolatban más gyanúsítottat nem keres. Megerősítette, hogy a késeléses merényletben két ember – egy férfi és egy nő – halt meg, egy férfi és két nő megsérült.

A londoni rendőrség vizsgálata alapján a támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmongers’ Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott.

Az épületben Learning Together – Közös tanulás – címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.

A rendezvényen a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól volt szó, és a program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna.

A támadás egyik halálos áldozata a 25 éves Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferenciát szervező Learning Together programsorozat koordinátora volt.

Ezt édesapja közölte szombat délután, a Twitter portálon közzétett bejegyzésében. David Merritt azt írta: fia nem kívánná, hogy halálát ürügyként használják fel drákói szigorúságú ítéletek meghozatalára vagy emberek szükségtelen fogva tartására.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor szombaton egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását.

Johnson, aki szombat délután, a Scotland Yard főparancsnoka, Cressida Dick társaságában felkereste a merénylet helyszínét, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint a kirótt börtönbüntetések automatikusan gyakorolt megfelezésének és a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezésének gyakorlata egyszerűen alkalmazhatatlannak, a társadalom szempontjából értelmetlennek bizonyult, és a mostani merénylet is ennek igen erőteljes bizonyítéka.

Johnson már előző nap, nem sokkal a merénylet után adott nyilatkozatában is azt mondta: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. “Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt büntetetések végrehajtását” – fogalmazott.
Az elkövetőt, Usman Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre.
A The Times című konzervatív brit napilap szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban.

A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.