A 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés: ideje dönteni

Európa

Az Európai Tanács október 17–18-i ülésének közeledtével az Európai Bizottság felkéri az uniós állam-, illetve kormányfőket, hogy nyújtsanak politikai iránymutatást, és adjanak új lendületet a tárgyalásoknak, hogy még az év vége előtt méltányos, kiegyensúlyozott és modern hosszú távú uniós költségvetésről lehessen megállapodni a 2021–2027-es időszakra vonatkozóan. Ma közzétett közleményében a Bizottság felvázolja azokat a főbb kérdéseket, amelyeket még mérlegelni kell, és amelyekre vonatkozóan az uniós vezetőknek egyértelmű álláspontot kell kialakítaniuk a gyors megállapodás elérése érdekében.


A Bizottság 2018 májusában és júniusában új és modern, az Unió prioritásaihoz szorosan igazodó költségvetésre irányuló javaslatot terjesztett elő 37 – az egyes ágazati programokra vonatkozó – jogalkotási javaslattal együtt. Ennek alapján mind az Európai Parlamentben, mind a Tanácsban komoly munka vette kezdetét, mely jelenleg is folyik. Most, hogy a tárgyalások a sorsdöntő szakasz felé közelítenek, minden korábbinál nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani.

A Bizottság olyan költségvetés elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő, mely az EU-27 bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 %-át tenné ki. Az EU jelenleg bruttó nemzeti jövedelmének 1,16 %-át fordítja a költségvetésre, ideértve az Európai Fejlesztési Alapot is. A javasolt költségvetés tehát már a jelenlegihez képest is csökkentést jelent. Az uniós költségvetés további csökkentése azzal járna, hogy az EU nehezen tudná prioritásait megvalósítani és az európai mezőgazdasági termelők, diákok és kutatók, illetve az uniós költségvetés több százezer egyéb kedvezményezettje számára elengedhetetlenül fontos támogatást biztosítani. Ezzel kapcsolatban a vezetőknek azt is mérlegelniük kell, milyen új, a szakpolitikai prioritásokhoz szorosabban kapcsolódó forrásokból lehetne bevételt nyerni az uniós költségvetés számára. Ilyen forrást jelenthetnek a kibocsátáskereskedelmi rendszerből származó bevételek vagy az újrafeldolgozatlan műanyag csomagolási hulladék mennyisége alapján meghatározott hozzájárulások.

A Bizottság az EU hosszú távú költségvetésére vonatkozó javaslatában új egyensúlyt kívánt teremteni az uniós költségvetésből finanszírozott szakpolitikai területek között. Míg a kohéziós politika és a közös agrárpolitika továbbra is lényeges szerepet játszik majd Európa jövőjének alakításában, folyamatban van az új prioritásokkal összhangban álló korszerűsítésük. Ezzel egyidejűleg több forrás jut majd olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területekre, mint a kutatás és innováció, a hallgatói mobilitás, az éghajlat-politika, a migráció, a határvédelem, a digitális transzformáció, valamint a védelem és az Unió külső tevékenysége. A vezetőknek támogatniuk kell az uniós költségvetés korszerűsítését célzó erőfeszítéseket, és gondoskodniuk kell arról, hogy a költségvetés eredményekhez vezessen az emberek számára fontos területeken.