A 2020-ra vonatkozó uniós költségvetés tervezete

Európa

Az Európai Bizottság ma fogadta el a 2020-ra vonatkozó éves uniós költségvetés tervezetét. Ez a hetedik és egyben utolsó éves költségvetés a 2014–2020-as időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében. A 2020-ra javasolt uniós költségvetés 168,3 milliárd euró összegű kötelezettségvállalást (2019-hez képest +1,3%) tartalmaz. Arra irányul, hogy a Bizottság prioritásaival összhangban optimalizálja a jelenlegi programok és az új kezdeményezések finanszírozását, illetve növelje az uniós hozzáadott értéket.


A javaslat értelmében a 2020. évi költségvetés három, kiemelten fontos terület finanszírozását helyezi a középpontba:

1. A tervezet szerint a 2020-as teljes költségvetés 21%-a az éghajlatváltozás elleni küzdelmet fogja szolgálni, összhangban azzal, hogy az Unió a jelenlegi hosszú távú költségvetésének 20%-át a klímaváltozással kapcsolatos tevékenységekre kívánja fordítani.

2. Több mint 83 milliárd euró összegű kötelezettségvállalás segíti majd a gazdasági növekedés fellendítését, az európai régiók fejlesztését, valamint a fiatalok támogatását. A források többek között az alábbi célok megvalósítására állnak majd rendelkezésre:

  • a Horizont 2020 keretében Európa-szerte 13,2 milliárd euró kutatásra és innovációra,
  • az Erasmus+ keretében 2,8 milliárd euró oktatásra,
  • 117 millió euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre a magas ifjúsági munkanélküliséggel küzdő régiókban élő fiatalok támogatására,
  • 1,2 milliárd euró Európa saját globális műholdas navigációs rendszerére, a Galileóra,
  • 255 millió euró az európai védelmi ipari fejlesztési programra.

3. A 2020. évi költségvetés az alábbi megoszlásban ruház majd be forrásokat a szolidaritás és a biztonság megerősítését szolgáló célokra az EU-n belül és kívül:

  • 420,6 millió euró az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségre (Frontex),
  • 156,2 millió euró az új rescEU programra a földrengések, erdőtüzek és egyéb katasztrófák hatékonyabb kezelése érdekében,
  • 560 millió euró a Szírián belüli rászorulók, valamint a térségben a menekültek és befogadó közösségeik támogatására,
  • további támogatás az uniós információs rendszerek továbbfejlesztésére és interoperabilitásának javítására.