Az intelligencia és az elemző képesség sem véd az álhírekkel szemben

Egyetem

Még a magas intelligencia és az elemző képesség sem véd meg az álhírektől. Minél többször ismételnek valamit, annál inkább el fogjuk hinni. Ezt állapította meg egy belgiumi egyetem kutatása. 

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy nagy bevásárlóközpontok nevével és dizájnjával visszaélve kínáltak nyereménykuponokat adathalász csalók. A posztok több tízezres megosztást kaptak, hasonlóan a különböző hamis nyereményjátékokhoz és álhírekhez. Az egyik ilyen szerint a kormány feljelentette  Koncz Zsuzsát és Kovács Katit. De vajon igaz-e, hogy aki intelligens és/vagy magas iskolai végzettségű, az „védett” az álhírekkel szemben?

Nos, a belga Ghent University idén publikált kutatása szerint nem. A több, mint 2100 ember bevonásával végzett vizsgálat arra jutott, hogy intelligenciától és kognitív képességektől függetlenül az emberek inkább igaznak gondolták azokat a dolgokat, amelyekről már korábban hallottak. Tehát nincs egy átlagosnál hiszékenyebb, “butább” embercsoport, hanem mindenkire igaz, hogy ha sokszor ismételnek neki valamit, akkor azt egyre inkább igaznak fogja hinni. Ahogyan arra a politikusok már rég rájöttek – teszik hozzá a kutatók.

Hogyan lehet mégis védekezni? Ismerni kell azokat a visszatérő jeleket, amelyek álhírre utalnak. Mindig meg kell nézni a forrást, és azt, hogy az adott honlapnak van-e impresszuma: a szerkesztőség tagjai, elérhetőségük, kiadó neve stb. Ha a hírt csak impresszum nélküli, no name oldalak közlik, akkor nagy eséllyel álhírrel van dolgunk.

Kenyeres Attila