Berendelte a Putyin díszpolgársága ellen tiltakozókat a Debreceni Egyetem rektora

Egyetem

Mint megírtuk, eddig négy egyetemi tanszék vezetője tiltakozott Vlagyimir Putyin díszpolgári címével kapcsolatban.

Az ATV úgy értesült, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem vezetője csütörtökre a rektori hivatalba rendelte be a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó négy tanszék három munkatársát. Azokat, akiket a minap “szánalmas, tehetségtelen balfácánoknak” nevezett.

A megbeszélésen hivatalosan “a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnöknek adományozott díszpolgári cím kapcsán történt tanszéki elhatárolódás hátterének és körülményeinek feltárására” kerül majd sor.

Paks 2 is belejátszott

Két hete döntött úgy az egyetem vezetősége, hogy civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mert “mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban”.

A címet Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg eddig.

A döntéstől először az Alkotmányjogi Tanszék határolódott el, csatlakozott hozzá a szervetlen és analitikai kémiai tanszék, később pedig az analízis és a fizikai kémia tanszék is nemtetszésének adott hangot.

Később, egy közérdekű adatigénylésből kiderült Oroszország jelentős összeggel támogatja az egyetemet, többek között egy orosz központ létrehozására is adott pénzt.