Cukorbetegség: veszélyeztetett gyerekek és végtagok!

Egyetem
Amputáció, vakság és veseelégtelenség. Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei. A világjárvány a felnőttek mellett már a gyerekeket is drámai módon érinti. A veszélyekre és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a diabétesz világnap november 14-én.

A betegek számának robbanásszerű növekedése miatt a cukorbetegség a 21. századra bekerült a legsúlyosabb egészségügyi problémák közé. Hazánkban 800 ezer ismert cukorbeteg van és közel félmillióan állnak a diabétesz kapujában.
A célzott szűrővizsgálat fontossága egyértelmű, hiszen jelenleg 5-7 évet késik a felismerés. A kezdeti szakaszban a 2-es típusú diabétesz 20 százaléka elkerülhető lenne, a korai diagnosztizálással pedig a súlyos szövődmények megelőzése mellett éveket nyernének a betegek. A cukorbetegség ezen típusa ugyanis olyannyira felgyorsítja az öregedést, érelmeszesedést, hogy a betegek 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint egészséges társaik.

z 1-es típusú cukorbetegek életét leginkább a kísérő szövődmények – szem-, vese- és idegkárosodás – keserítik meg. Az inzulin teljes hiányát jelentő betegség bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb. A minél tovább tartó anyatejes táplálás és a D-vitamin bevitel bizonyos védelmet nyújthat, de a betegségnek ezt a típusát valójában jelenleg nem tudják megelőzni.

– Míg ez a típus mindössze 4-6 százalékban öröklődik, a 2-es típusú diabétesznél a genetikai tényezők jóval meghatározóbbak. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermeket 50 százalékos eséllyel érinti majd a probléma, mindkét szülő esetében a hajlam már 80 százalék. A valós kialakulás azonban egyértelműen összefügg az egészségtelen életmóddal és táplálkozással. A cukorbetegek 90 százaléka ebben a típusban szenved. Számuk folyamatosan nő és egyre szélesebb korosztályt érint – magyarázza Balogh Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének docense.

míg régen az idősek betegségének tekintették a 2-es típusú diabéteszt, addig ma már a 30-40 éves korosztályban is gyakori, sőt drámai mértékben nőtt a cukorbeteg gyermekek száma.

– 20 éve még elképzelhetetlen volt, hogy serdülőkorú páciensekkel találkozzunk. Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt viszont rohamosan nő a túlsúlyos és ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabéteszes gyermekek száma. A fiatalkori elhízás megelőzésével azonban még az öröklött hajlam esetén is évtizedekkel kitolható lenne a cukorbetegség kialakulása – hívja fel a figyelmet Balogh Zoltán.

Az anyagcsere betegségek szakértője elárulta, hogy amerikai és finn kutatások egymástól függetlenül bebizonyították, hogy elhízottaknál már 5-7 százalékos fogyás is 58 százalékkal, tehát drasztikusan csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

A rendszeres, napi fél óra mozgás, az egészséges táplálkozás szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is kulcsfontosságú. A cukorbeteg emberek esetében ugyanis 25-ször nagyobb a vakság, 17-szer a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Hazánkban naponta átlagosan hét végtagot vágnak le a diabétesz miatt.

A cukorbetegség olyan nagy népegészségügyi problémát jelent, hogy a belgyógyászatot érintő gyógyszerkutatásokban – az onkológia mellett – itt valósul meg a legtöbb gyógyszerfejlesztés. Az elmúlt egy éven belül például két vércukorcsökkentő készítményről is egyértelműen igazolták, hogy jelentősen csökkenti a cukorbetegség okozta szív- és érrendszeri halálozást, ez pedig forradalmi előrelépést jelent a betegség kezelésében. Azonban az egészséges életmód élethosszig tartó betartása nélkülözhetetlen a cukorbetegség sikeres gyógyításában.

unideb.hu