Jordán delegáció az egyetemen

Egyetem

Az egészségipar, az élelmiszeripar és a nukleáris kutatások területén is együttműködhet a jövőben Jordániával a Debreceni Egyetem.

– A Debreceni Egyetem specifikus tulajdonsága, hogy az orvos-, a gyógyszer-, az agrár-, a bölcsészet-, a természet- és műszaki tudományok, valamint a művészeti képzések egyszerre vannak jelen a képzési struktúrában, a legszélesebb magyar felsőoktatási spektrumot nyújtva ezzel. Az ehhez társuló strukturált ipari háttér pedig az európai térségben is egyedülállóvá teszi az egyetemet – mutatta be Szilvássy Zoltán rektor az intézményt a jordán delegáció tagjainak. Hozzátette: az elmúlt évek legfontosabb eredménye, hogy a várossal való jó együttműködés mellett a helyi vállalkozókkal is kialakult egy bizalmi kapcsolat, így az egyetem tudásbázisát az ipar is hasznosítani tudja.

– Jordánia több országgal is együttműködik az oktatás terén. Német-jordán közös egyetemet hoztunk létre az alkalmazott tudományok számára, Kínával pedig hamarosan egy technológiai egyetemet alapítunk – ismertette Amin Mahmoud miniszterelnök-helyettes, aki a felsőoktatásért felel a királyságban. A politikus reményét fejezte ki, hogy a jövőben a Debreceni Egyetemmel indíthatnak közös programokat.

Abdullah Husein Malkawi, a Jordán Tudományos és Technológiai Egyetem rektora elmondta: 25 ezer diákot számláló intézményük két pillére az orvostudományi és a műszaki kar, az orvosi képzésük pedig egyike az arab térség legjobbjainak. Kétezer-nyolcszáz orvostanhallgatójuk fele külföldi, akik 60 országból érkeznek a jordániai intézménybe, melyhez egy 600 ágyas kórház is tartozik.

Szilvássy Zoltán az egyetem fő kutatásait – mintegy lehetséges együttműködési területekként – bemutatva szólt a funkcionális élelmiszerfejlesztésről, mely a finom és magas tápértékű termékekhez gyógyhatást is társít. A rektor emellett a nukleáris és orvosi technológiákat, valamint az egészségturizmust emelte ki.

A delegáció a kapcsolatfelvétel következő lépéseként meghívta az egyetem vezetését Jordániába, amit a rektor nagy megtiszteltetésnek nevezett, és biztosította a minisztert arról, hogy rövid időn belül írásban tesz javaslatot az együttműködés területeire.

unideb.hu