Negyedszázados történelem

Egyetem

A Debreceni Egyetem is csatlakozik október 15-31. között a határnyitás 25. évfordulója alkalmából rendezett országos programsorozathoz.

Elsőként a „Görbe Tükör – Karikatúra kiállítás Határnyitás és Rendszerváltoztatás a szatíra görbe tükrén keresztül” című tárlat idézi fel a 25 éve történteket október 15-én a Főépület III. emeleti kerengőjén.

Az országos vándorkiállítás az osztrák-magyar határnyitás sorsfordító történelmi pillanatait szokatlan ábrázolással, a karikatúra szemüvegén keresztül mutatja be.

A rendszerváltoztatás és a kommunizmus bukása témakörben publikált mintegy 40 karikatúrát a műfaj meghatározó magyar rajzolóművészei mellett az amerikai WittyWorld International című karikatúramagazin és évkönyv alkotásainak szerzői jegyzik.

A kiállítás-megnyitót kerekasztal-beszélgetés követi a Páneurópai piknikről és annak következményeiről.

A programok keretében hirdetik ki többek között az irodalmi és történelmi pályázat nyerteseit, rendezik meg a történész szakhetet, és lesznek beszélgetések egykori, 1989-es egyetemi hallgatókkal is.

A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatói és hallgatói Slam pályázatot hirdetnek. A legjobb videókat szakmai zsűri rangsorolja, a nyertesek a Lovardában rendezett Slam Show-n mutathatják be alkotásaikat. A pályázatokat 2014. október 8-ig várják a szervezők a hatarnyitas25@unideb.hu e-mail címen.

A pályázati felhívás itt olvasható.

unideb.hu