Svéd-magyar orvostalálkozó

Egyetem

A mozgásszervi kórképek áttekintése mellett a gyógyvíz jótékony hatását is megismerhetik a Reumatológiai Tanszékre érkező svéd szakemberek.

-A magyar és svéd reumatológiai ellátási rendszer több ponton eltér egymástól. Ugyan az ottani ellátás finanszírozása jóval magasabb, ennek ellenére a betegutak szabályozottabbak: csak háziorvos és területi reumatológus beutalásával kerülhet egy beteg kórházba, és hosszabb időt kell várni a vizsgálatokra, mint nálunk. A balneoteréápia (gyógyfürdő) szinte ismeretlen számukra – mondta Szekanecz Zoltán egyetemi tanár annak apropóján, hogy 34 svéd szakember érkezik továbbképzésre a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékére.

A Reumatológiai Tanszéken évente több mint ezer fekvő- és 15 ezer járóbeteget – főként gyulladásos reumatológiai kórképekben, sokízületi gyulladásban, köszvényben és autoimmun betegségekben szenvedőket – látnak el. A betegségek gyógyításában különösen hatékony a biológiai terápia, amely ellenanyag-szerű gyógyszerek intravénás vagy injekciós alkalmazását jelenti.

A szeptember 19-i szakmai találkozón a résztvevők a mozgásszervi kórképek orvosi alapjainak áttekintése mellett kerekasztal-beszélésen elemzik a magyar klinikai gyakorlatot és az ellátási rendszert, illetve megnézik a klinikatelepet. A svéd háziorvosok, pszichológusok, asszisztensek és nővérek látogatást tesznek a termálfürdő balneo- és fizioterápiás részlegén is.

A szakdolgozók Domján Andrea vezető ápoló segítségével kapnak bepillantást a tanszéken folyó ápolási munkába, a pszichológusok pedig a Pszichiátriai Tanszék szakmai munkáját ismerik majd meg. A szakmai programon túl a vendégek Debrecen nevezetességeit is megtekintik, és a magyar konyha különlegességeivel is találkozhatnak.