Zenei élmények ősztől tavaszig

Egyetem

Idén is megrendezi hagyományos hazai és külföldi koncertsorozatait a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.Jubileumi- és emlékkoncert, szinte valamennyi hangszert felvonultató szóló- és szimfonikus zenekari hangversenyek: színvonalas, változatos programokat kínálnak a 2014-15-ös tanévben a zenekedvelőknek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által szervezett koncertek.

– A Konzervatóriumi Esték, az Universitas Hangversenysorozat, valamint a Hang-Játék-Zene ismeretterjesztő élménykoncertek 2014 szeptemberétől egészen áprilisig várják a zeneszerető közönséget, bizonyságot adva itthon és határainkon túl is arról a magas szintű szakmai munkáról, ami a karon zajlik – hangsúlyozta a programokat beharangozó szeptember 15-i sajtótájékoztatón Gaál István rektorhelyettes.

A program szeptemberben Konzervatóriumi Esték keretében a Kányási József oboaművész tiszteletére rendezett emlékhangversennyel indul, de a sorozatban több külföldi vendégművész is koncertet ad, emellett bemutatkozik a SONUS Ütőhangszeres Együttes és az egyetem Rézfúvós Együttese, valamint színpadra lépnek az oktatói kar művészei is.

– Idén a teljességre törekszünk, ezért szinte valamennyi hangszer bemutatkozik a rendezvénysorozatban. Célunk változatlan: nívós zenei élményt szeretnénk nyújtani a közönségnek, a vendégművészek meghívásával színesíteni a város zenei kínálatát, emellett bemutatkozási lehetőséget biztosítani hallgatóinknak, oktatóinknak egyaránt – mondta Duffek Mihály dékán.

Októberben kezdődik a népszerű Universitas Hangversenysorozat, amelynek keretében ünnepi koncertekkel emlékeznek meg a kar épületének 40 évvel ezelőtti átadásáról. Önálló esten mutatkozik be Matuz István fuvolaművész, de lesz zongorahangverseny, vendégként hangversenyt ad az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar is. A sorozatot áprilisban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekara zárja.

– Ebben a tanévben is folytatódik a Hang-Játék-Zene ismeretterjesztő zenés program, amely a fiatal korosztályt szeretné beavatni a zenei titkokba. Novemberben a dzsessz világából ismert szaxofonnal ismerkedhetnek meg a gyerekek, februárban az ütőhangszerek látványa és hangzása a központi téma, márciusban pedig megzenésített Petőfi versekkel lép színpadra Miske László Jászai-díjas színművész és az énektanszék – tájékoztatott Váradi Judit dékánhelyettes, művészeti menedzser.

Bővebb információ: Váradi Judit dékánhelyettes, művészeti menedzser 06-30/3527501, email: vicedean@music.unideb.hu