Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Campuson

Party Zone

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezte magát, hogy koordinálja és támogatja a kábítószer-elleni küzdelmet, ezért működött közre, támogatta és segítette a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrejöttét és tevékenységét. A Fórum elsődleges feladata a drogellenes helyi stratégia megalkotása és koordinálása.
A Fórum 16 éve kimagasló aktivitással működteti szakmai programjait és együttműködéseit, melynek során jelentős eredményeket ért el. Jelenleg közel 44 tagszervezet közreműködésével működik.

A Fórum kiemelt feladata az alulról jövő kezdeményezések támogatása, továbbá felkérésre szakmai ajánlóként koordinálja és segíti elő városunkban a kábítószer ellenes tevékenységet végző szervezetek, intézmények országos, illetve nemzetközi pályázatokon való részvételét.
A Fórum által létrehozott munkacsoportok célja a városi drogstratégia megvalósításának elősegítése és a minél szélesebb társadalmi párbeszéd kialakítása.

A város vezetése szívén viseli a jövő nemzedékének sorsát, többek között fontosnak tartja, hogy biztonságos körülmények között szórakozzanak, ennek feltétele biztosítva legyen városunkban.

Szakértői vélemények is alátámasztják, hogy a hazai fesztiválok jellemzően biztonságosak, általánosságban is felkészültebbek, mint például a szórakozóhelyek. A Campus Fesztivál a kezdetek óta kiemelt figyelmet fordít a biztonságos szórakozásra. Ennek érdekében már a kapunyitástól a fesztivál végéig folyamatos a biztonsági és egészségügyi szolgálat jelenléte, a rendezvény biztonságos működése érdekében több százan tevékenykednek. Az egészségügyi és biztonsági szakemberek azonnali segítséget tudnak nyújtani a bajba jutott fiataloknak, a fesztiválon kezelni tudják a felmerülő problémákat.

Sajnos a hatályos jogi szabályzók ellenére a fesztiválokon is jelen van az alkoholfogyasztás mellett a kábítószer fogyasztás. Nehéz a rendezvény közbeni szűrés, ezért szükség van folyamatos szakértői segítségre, segítségnyújtásra, olyan beavatkozásra, amely segíti a fiatalokat eligazodni, hogy ne kerüljenek az ártalmas szerek világába.
Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a Campus Fesztivál felkészülten várja ezen a területen is a fesztiválozókat. A rendezvény négy napja alatt nemcsak prevenciós jellegű tevékenységek zajlanak, hanem konkrét segítők dolgoznak azon, hogy minél szélesebb körben vigyázzanak a fesztivál látogatóira.

Immár második alkalommal valósul meg az ártalomcsökkentő szolgáltatás a Campus Fesztivál partiszínterén. A Campus Fesztivál alatt a Fórum három tagszervezetének (Forrás Lelki Segítők Egyesülete, Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ Debrecen) szakképzett munkatársai hatékony drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatást fognak megvalósítani városunk vezetésének kiemelt figyelmével és támogatásával. A szolgáltatás lényege, hogy társadalmi szinten biztonságosabbá tegye a szórakozást, csökkentse a parti drogok okozta ártalmakat és segítse egy olyan szórakozó életstílus kialakulását, amely az örömre, a zenére és az érdemi társas együttlétre fókuszál. Nagyon fontos, hogy erre ne csak a fiatalok, hanem a szülők figyelmét is felhívjuk.
A Fórum tagszervezeteinek célkitűzése a fesztivál ideje alatt előforduló kisebb-nagyobb problémák kezelése, valamint a közönség segítése különféle ártalomcsökkentő szolgáltatásokkal. Emellett feladata az elsősegélynyújtás, sebellátás, valamint a „lelkisegély”, továbbá a pszichoaktív szerekkel kapcsolatos segítségnyújtás is.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken-, valamint a hétvégi szórakozások után figyeljék gyermekeik viselkedését és amennyiben problémát vélnek felfedezni, úgy kérjék ki szakembereink tanácsát az alábbi telefonszámokon:
⦁ 06/80-505-088, munkanapokon: 8.00-16.00-ig
⦁ 06/30-663-7931, munkanapokon: 8.00-16.00-ig; hétvégén: 8.00-14.00-ig