Nagykövet a Nyári Egyetemen

Egyetem

Annyira kíváncsi volt az országra és a nyelvre, hogy iskolapadba ült a diplomata. Videóüzenetben mutatta be magyar nyelvtudását az új brit nagykövet.

Iain Lindsay egy hónapot töltött Debrecenben, a Debreceni Nyári Egyetemen több mint 100 magyarórán vett részt. A tanulás mellett a kultúrával is megismerkedett: kirándult a Hortobágyra és Egerbe, valamint felfedezte a magyar konyha ízeit – ez is kiderült abból a bemutatkozó videóból, melyet az Egyesült Királyság budapesti nagykövete töltött fel a YouTube-ra.

A diplomata beszámolt a koncertélményeiről, színházlátogatásáról, valamint a labdarúgó mérkőzésről, melyet a Nagyerdei Stadionban látott. Iain Lindsay reméli, hogy gyakran használhatja majd nyelvtudását a szolgálata alatt.

A Debreceni Nyári Egyetem a magyart mint idegen nyelvet oktató hazai intézmények közül a legnagyobb hagyományokra tekint vissza: 1927 óta működik, és ma is a legnagyobb ilyen profilú magyarországi iskolának számít. Évente 40 ország több mint 1000 diákját tanítja közel 50 elismert nyelvtanár, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a külföldiek magyar nyelvi oktatása terén.

A kultúrdiplomácia jegyében nem csak a nyelvet, hanem a kultúrát és a gasztronómiát is bemutatják a résztvevőknek: nyáron a kirándulások és a filmklubok mellett nagy sikerű folklóresteket is szerveznek a diákoknak. Ebben az évben eddig már 170 fő fordult meg az intézményben, nyárra pedig 200-250 magyarul tanulóra számítanak. Több országból vannak rendszeresen visszatérők: Svájcból, Új-Zélandról, Németországból, az Egyesült Államokból és Lengyelországból már régi ismerősként térnek vissza a nyelvtanulók.