Mennyibe kerül manapság egy használt autó?

Gazdaság

Sokkal többe mint két – három évvel ezelőtt, aminek az oka nagyon összetett. Részben a pandémia és az miatta kialakult helyzet, az utazási nehézségek, az országba behozott külföldi használt autók mennyisége, a kereslet változása. Az árak emelkedése nem állt meg a használtautó piacon, a pandémia miatt folyamatosan emelkedett, a hirdetések alapján legalább egyharmadával.

Ebben a cikkben arra próbálunk meg kitérni, hogy mennyibe kerül ma egy használt autót venni. Kitérünk a győri használt autófelvásárlás elérhetőségeire is.

Mi az oka a jelentős árnövekedésnek?

A válasz nagyon összetett, hiszen sok tényező együttes hatása okozta a nagymértékű drágulást.

  • A kereslet növekedése.
  • A használt külföldi autók árának emelkedése.
  • A forint alacsony árfolyama.
  • Az új autóknál megjelenő chip hiány – új autó hiány – új autó áremelkedés.
  • Nagyon olcsó használt autók iránti kereslet megugrása.

Miután külföldről jelentős számú használt autó kerül az országba már alapból növelte az árakat, amit a kereskedők utazási nehézségei a pandémia miatt még inkább megemelt. Miután az új autók piacán kialakult egy időszakos kínálati hiány azok, akik ezt a kategóriát keresték és nem akartak, vagy tudtak várni, azok a fiatal és drágább használt autók felé fordultak, így ott is magasabb lett a kereslet, amire ugye a piac áremelkedéssel reagál.

Az átlagos árakat az olcsó használt autók iránti extrém kereslet is felfelé nyomta, így a hirdetett autók átlagéletkora csökkent. A legolcsóbb és legidősebb autókat meg sem kell hirdetni a magas kereslet miatt ismeretségi körön belül el tudják adni.

Melyek a legnépszerűbb használt autó modellek és mennyivel emelkedett az áruk?

Hazánkban a legnépszerűbb autók évek óta az Astra, Swift, Golf, Focus és a Passat. Márkaszinten legnagyobb számban az Opelt kínálták eladásra, majd Wolkswageneket és Fordokat így ez megegyezik a forgalomba lévő gépjárművek márka sorrendjének. Bár egy eltérés azért van a Swift az utakon a második.

Százalékosan közülük a legjobban a Swiftek árai emelkedtek 30%-kal, legkevésbé az Opel Astráké 6 %-kal bár az igaz, hogy ebből a típusból hoztak be legtöbbet külföldről használt autóként. Viszont a BMW-ket és az Audikat nagy számban kínálják az eladók, pedig a forgalomban lévő személyautó márkák közül csak a 10. és a 12. helyen állnak.

A kereslet bővülését és az árak emelkedését mutatja, hogy 2020 decemberében a hirdetési  átlagár 3,1 millió volt, négy hónap múlva ez az ár már 3,7 millióra emelkedett. Bár a kereslet március-áprilisban visszaesett ugyan, de májusban már visszatértek a vevők.

A használt autó hirdetés nélkül is eladható, nem csak Budapesten van lehetőség autó felvásárlásra, már elérhető győri használt autó felvásárlási lehetőség is. Online szinte bármikor elérhetőek, így pillanatok alatt választ kaphatunk a kérdésünkre.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy nemcsak a pandémia, hanem annak következtében kialakult több összetevő együttesen emelte a használt autók árát a magasba. (x)