Beindult a DEjárat

Egyetem

Megkezdődött a Debreceni Egyetem új komplex beiskolázási és alumni programja. Az intézmény első alkalommal Hajdúnánáson mutatkozott be.

Egész napos programmal „A tudás összeköt bennünket” mottójú rendezvénnyel várta egykori, jelenlegi és leendő nánási hallgatóit november 27-én Hajdúnánáson a Debreceni Egyetem.

Az érdeklődő több mint 400 diák megismerhette az egyetem valamennyi, 14 karát, tájékozódhattak a tanárképzésről, a külföldi ösztöndíj-lehetőségekről, és találkozhattak az egyetem öregdiákjaival is.

– Fordulópont lehet a fiatalok életében a mai nap, hiszen akár új döntések is születhetnek a pályaválasztásukban – mondta köszöntőjében Csiszár Imre. A település alpolgármestere kiemelte: a program méltó nyitánya annak az együttműködésnek, amelyet nyáron tett hivatalossá a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás. Fontos ez a rendezvény a településen élő fiatalok számára, hiszen ők a jövő zálogai, akik diplomát szerezve hazatérnek és tudásukkal is Hajdúnánás fejlődését segítik majd a jövőben. Életszínvonal-váltás szükséges, amely elérhető a Debreceni Egyetem segítségével – emelte ki Csiszár Imre.

– Hajdúnánás csaknem 18 ezer lakosának több mint tíz százaléka kötődik valamilyen módon a Debreceni Egyetemhez: itt dolgozik, itt tanult egykor, vagy éppen most jár ide. A kapcsolatok építésének jelentősége van abban, hogy mind a régió településeinek, mind az egyetemnek jövője legyen – fogalmazott Jávor András. Az általános rektorhelyettes szerint ez a kapcsolat egyaránt szolgálja a Debreceni Egyetem és a Hajdúnánáson élők érdekeit is.

– Az egyetem olyan szellemi- és tudásközpont, amely jelentős kisugárzással rendelkezik – fogalmazott „Tanulj te is Debrecenben” című köszöntőjében Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes elsőként számokban ismertette a Debreceni Egyetem nyújtotta lehetőségeket, majd hangsúlyozta: azok az évek, amelyeket nálunk töltenek hallgatóként a fiatal egyetemisták, a legszebb évek lehetnek, nem mindegy tehát, hogy milyen lehetőségek között telnek ezek az esztendők. A Debreceni Egyetem nemzetközileg is számon tartott intézmény, amely ötvözi a hagyományt, a tradíciót és a cívis örökséget, de emellett tipikusan 21. századi egyetem is egyben.

A leendő gólyák először az egyetemen zajló tanárképzési programokkal ismerkedhettek Maticsák Sándor tanárképzési főigazgató jóvoltából, majd színes programokkal mutatkozott be a 14 kar.

A rendezvény „Kutatás+Fejlesztés+Innováció” címmel kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelyen az ipari és gazdasági lehetőségeket vitatták meg a területek szakértői. A Városházán Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket.

Az egész napos rendezvény Alumni esttel zárult Hajdúnánáson.

A program a tervek szerint hamarosan Tiszafüreden, majd Mátészalkán folytatódik.