A németek több mint fele továbbra is naponta olvas újságot

Világ

Folytatódik a visszaesés a nyomtatott napilapok piacán Németországban, de még így is a lakosság több mint 50 százaléka olvas újságot napi rendszerességgel egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A lapkiadók és hirdetők megbízásából évente végzett felmérés új adatai szerint a tavalyi 40,6 millióról 39,3 millióra – a 14 éven felüli lakosság 57,9 százalékáról 55,8 százalékra – csökkent a naponta legalább egy újságot elolvasó németek száma, ami illeszkedik az utóbbi évek trendjéhez.

Az első számú országos terjesztésű német újság továbbra is a Bild című tömeglap, amely naponta 9,42 millió olvasóhoz jut el nyomtatott változatban, ami 350 ezer fős csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

A vezető országos politikai lapok közül a liberális Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb, olvasótábora tízezer fővel 1,25 millióra emelkedett.

A második a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a konzervatív lap rendszeres olvasóinak száma nem változott, naponta 760 ezer emberhez jut el.

A harmadik helyen változatlanul a szintén konzervatív irányultságú Die Welt áll, nyomtatott kiadásának olvasótábora 50 ezer fővel 660 ezerre csökkent a médiaelemző munkacsoport (Arbeitsgemeinschaft Media-Analyse – agma) nevű frankfurti kutatóintézet mérése szerint.
A visszaesés hosszabb időtávban még látványosabb; öt éve, 2013-ban még 45,5 millióan olvastak legalább egy újságot naponta, ami a 14 éven felüli lakosság csaknem kétharmadának, 64,7 százalékának felelt meg.

A folytatódó piaci visszaesés jól mutatja az olvasói szokások változását, azonban a nyomtatott újság továbbra is “kiváló minőségű reklámhordozó, amelyet nagy intenzitással használ az érdeklődő olvasóközönség” – emelte ki az agma közleménye szerint Gerhard Müller, a kutatócsoport vezetője.

Az agma felmérése 130 801 németül beszélő, 14 éven felüli ember megkérdezésével készült, és nem az eladott példányszámot mérte, hanem azt, hogy hányan olvassák az adott újságot.