Halasztást kér a bankszövetség a bankszámlák azonosítási határidejére

Ország

A bankszámlák azonosítására előírt június 26-iki határidő meghosszabbítását kéri a bankszövetség szeptember 30-ig – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek.

A főtitkár azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, a bankok kérhetik a banki azonosítás határidejének meghosszabbítását.

Kovács Levente a szeptember 30-iki dátumról azt mondta, a bankok így a nyári hónapokban az új családtámogató konstrukciókra koncentrálhatnak.

Az eredeti határidő június 26-a, ha addig az erről értesített ügyfelek elmulasztják az adategyeztetést, a bankok kötelesek zárolni a bankszámláikat. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem tudnak az ügyfélazonosítás elvégzéséig. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló törvény határozza meg a pénzintézeteknek az azonosítást, így törvényt kell módosítani a halasztás érdekében. A határidő az EU minden tagállamában egységesen június 26-a.

Kovács Levente azt kéri a lakossági ügyfelektől, csak az menjen be a bankfiókba, aki erről étesítést kapott a pénzintézetétől.