Soli Deo Gloria kiállítás Rómában

Kultúra

A Reformáció félezer éves történetének évfordulója alkalmából, 2017. december 13-án, szerdán este a Római Magyar Akadémián (Via Giulia,1) 18.00 órakor Száraz Orsolya (Debreceni Egyetem) és Andrea Carteny (Római La Sapienza Egyetem) egyetemi professzorok előadást tartanak a Reformáció a magyar illetve európai kultúrában betöltött szerepéről.
Az előadással párhuzamosan a Falconieri Palota első emeleti díszfolyosóján elhelyezésre kerül a „Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada” című angol nyelvű kiállítás, amely molinókon mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét és szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában.

Az előadást követően a római közönség továbbá megtekintheti az Akadémia díszudvarán Mátrai Erik „Porticus 3.5” nevű fényinstallációját, amelyet Prieger Zsolt zenei installációja kísér. A fényinstalláció különlegessége, hogy felidézi az ókeresztény bazilikák szerkezetét.
Az Olaszországban máig igen elterjedt Szent Luca (Santa Lucia) ünnepe (december 13.), amelyet a Fény ünnepeként tartanak számot, újabb jelentősséggel gazdagítja az installációt.
A Római Magyar Akadémia által szervezett esten az érdeklődők magyar bejglit és forralt bort
kóstolhatnak.