Csődeljárást indítana a legnagyobb önkormányzati cégnél a hódmezővásárhelyi polgármester

Helyi hírek Ország

Csődeljárás megindítására tett javaslatot a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató (HMSZ) Nzrt.-nél Márki-Zay Péter (független) polgármester, a közgyűlés többségét adó Fidesz-frakció nem támogatja a kezdeményezést.

A Márki-Zay Péter által a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett indítvány szerint a társaság az évek óta tartó veszteséges működés és a folyamatos likviditási problémák miatt a fizetésképtelenség közelébe került. Miután az adóhatóság január 15-én 177 millió forintra inkasszót nyújtott be a társaság számláira, a politikus indítványt tett arra, hogy a cég vezetője haladéktalanul kezdeményezze a csődeljárás megindítását.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Hódmezővásárhely valódi vezetés hiányában a működésképtelenség felé sodródik. A város eddigi dinamikus fejlődése megtorpant, a fejlesztések nem haladnak – tette hozzá.

A politikus szerint Márki-Zay Péternek az országos politika mellett nem jut ideje arra, hogy napi szinten törődjön a város ügyeivel.

A képviselő közölte, a háromszáz embernek munkát adó HMSZ NZrt. működteti a megyei jogú városban a közétkeztetést, a hulladékkezelést, végzi a közterületek karbantartását, üzemelteti a piacokat, parkolókat, sportlétesítményeket.

Cseri Tamás elmondta, egy nappal azt követően, hogy a polgármester csődeljárás megindítására szólította föl a cégvezetését, a menedzsmentnek a kintlévőségek behajtásával sikerült konszolidálnia a helyzetet, a vállalkozás meg tudta őrizni fizetőképességét.

Azzal, hogy a polgármester csődveszéllyel riogat, megingathatja a beszállítók és megrendelők bizalmát – hangsúlyozta a képviselő.

A közgyűlési többséget adó Fidesz-frakció nem támogatja a polgármester indítványának napirendre vételét, azt javasolja, szakértők közreműködésével világítsák át a cég működését. Egyeztetést kezdeményeznek az igazgatóság és a felügyelőbizottság, a könyvvizsgáló, valamint a városvezetés bevonásával a helyzet tisztázására – közölte a politikus.