“Rostás Winnetou-programra” küldené ösztöndíj helyett a roma diákot Ágoston Tibor jobbikos képviselő

Helyi hírek

Csak egy képviselő szavazott nemmel a közgyűlésen a diák támogatásával kapcsolatban.

Hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulásának támogatásáról döntött csütörtökön a debreceni közgyűlés. Idén két jelölt volt, egyikük – az RTL Híradó információja szerint – roma származású.

A 30 fős közgyűlés csak azért nem támogatta egyhangúlag a cigány fiatal ösztöndíját, mert Ágoston Tibor, a Jobbik képviselője nemmel szavazott.

Ágoston a szavazás előtt azt mondta, a diák nem érdemelte ki a segítséget, mert “bizonyos hiányosságai” vannak. Ezt részletesen nem fejtette ki, de előállt egy javaslattal:

Hogyha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor ez a tehetségekről szóljon, ne azokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd ő megmutassa, hogy ő tehetséges-e. Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk “Rostás Winnetou” lesz a neve, és felzárkóztató program.

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a leghatározottabban visszautasít, bármilyen faji vagy etnikai megközelítést ebben a kérdésben.

Ágoston Tibor korábban 750 ezer forintos pénzbüntetést kapott, mert nyilvánosan “holokamu” néven illette a második világháborús náci népirtást.