TEDxDebrecen – Gondolatok, melyeket érdemes terjeszteni

Helyi hírek Kultúra

Az idei, immár ötödik TEDx rendezvény Debrecenben „a TE generációD” címmel kerül megrendezésre.

2016-ban 10-en lépnek a TEDx rendezvények nélkülözhetetlen elemévé vált, kör alakú, piros szőnyegére. A helyszín a Vojtina Bábszínház lesz, ahol 14 és 19 óra között, három felvonásban lépnek fel az előadók. Regisztrálni még csütörtök estig lehet: http://www.tedxdebrecen.com/jelentkezes/
Az előadók, akik a régióban élő, vagy a régióhoz valamilyen szálon kötődő tanulók, vállalkozók, közösségépítők, azon gondolataikat hozzák el, amit érdemes terjeszteni.

Előadók: http://www.tedxdebrecen.com/speakers/
– Ahmed Ehab katari aktivista
– B. Molnár Judit mentálhigiénikus, gastrocoach
– Bálint Márta, aki egy svájci cég igazgatójaként bekerült a Forbes legsikeresebb magyar fiataljai közzé
– Jónás Zoltán közlekedésmérnök, a DERKE alapítója
– Kádár Anett Julianna a Chiang Mai University óraadó tanára
– Kopócs Éva főállású újrahasznosító alkotó
– N. Csikós Marianna óvó néni és blogger
– Strenner Szilárd vizuális folyamatsegítő, facilitátor.
– Tóth Viktória a debreceni Amerikai Kuckó vezetője és EducationUSA tanulmányi tanácsadó.
– – Vágvölgyi Gusztáv tréner, facilitátor, szervezetfejlesztő, coach.

A TED, Technology, Entertainment, Design (Technológia, Szórakoztatás, Dizájn) angol szavak kezdőbetűjéből összeállt, ma már több millióknak hívó szó, ha nyitni szeretnének a világ sokszínűsége felé, inspirációt szerezni embertársaik történeteiből, akiknek üzenetük van, amit érdemes terjeszteni az élet különböző területeiről, a tudománytól a vállalkozásig.
A program 1984-ben indult Amerikából. Legismertebb elemei azok a maximum 18 perces videók, melyek különböző korosztályokról szóló életutakról hozott tanulságokat tesznek mindenki számára elérhetővé. Élve az online világ összekapcsoló, egyre több ember számára elérhető terjesztési lehetőségével, ma már nem csak tűz körül ülve, kis csoportban hallgathatjuk egymást, figyelhetünk arra, mit üzen a társunk a múltból hozott, a jelenben tapasztalt, vagy a jövőről alkotott elképzeléseiről, hanem eljuthat hozzánk egy távolról, más nemzettől érkező üzenet, vagy mi is világgá kürtölhetjük szerintünk mitől lehet teljesebb a világ.

A TED annyira közkedvelt lett, hogy mára a világ számos pontján, több mint 100 országban, és több mint 1000 városban szerveznek TEDx eseményeket. Debrecen 2012-ben csatlakozott a TED világához. Azóta minden évben, október közepén több mint 100 résztvevő gyűlik össze Debrecenben, hogy az adott év, különböző területről érkező előadóival találkozzon, része legyen egy közös tanulásnak, ahol az is fontos, hogy ő miről szeretne beszélgetni, az előadók üzenetein túl, megismerje a TEDx érdeklődő közönségét.