Patai Mihály MNB

MNB-alelnök: a Magyar Nemzeti Bank a magyar-kínai pénzügyi és gazdasági kapcsolatok erősítésén dolgozik

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank már eddig is sokat tett Kína és Magyarország kapcsolatainak erősítéséért, és folyamatosan a magyar-kínai pénzügyi és gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésén dolgozik – mondta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden Budapesten azon a rendezvényen, amelyet a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából tartottak.

Ezt szolgálta az is, hogy Magyarország Kínában renminbiben kötvényt bocsátott ki, és erősítik a két ország tudományos kapcsolatait is – fűzte hozzá az MNB alelnöke.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: 70 évvel ezelőtt a két ország kapcsolatát elsősorban a közös ideológia határozta meg, napjainkban az ideológia helyett a gazdasági, pénzügyi érdekek és értékek alapozzák meg a partneri kapcsolatokat.

Csu Jung-lej, a Kínai Kommunista Párt Sanghaj önkormányzati bizottságának főtitkárhelyettese arról szólt, hogy Kína erőteljesen fejleszti nemzetközi kapcsolatait, együttműködését az Egy út – egy övezet stratégiai elképzelés alapján, ez egybeesik a magyar kormány keleti nyitás politikájával.

Jelezte: Sanghaj Kína egyik legfontosabb pénzügyi és gazdasági központja, a kínai nagyvárosban idén novemberben ismét megtartják a tavaly először megrendezett Sanghaji nemzetközi expót, melyre a magyar kiállítókat, kereskedőket is várják. A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését segíti az is, hogy a közelmúltban elindult a Sanghaj és Budapest közötti közvetlen légi járat.