A kis- és középvállalkozások felpörgethetik a gazdaságfejlesztést

Gazdaság

Tucatszámra jelennek meg a nyertesek a kis- és középvállalkozások népszerű termelésikapacitás-bővítési uniós pályázatán – Heves megyei cégek is jutottak forráshoz.

Felpörgött a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 48 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett termelésikapacitás-bővítési felhívás (Ginop-1.2.1-16) nyertes pályázóinak kihirdetése. A Széchenyi 2020 pályázati információs portál adatbázisa szerint a keresett Ginop-felhíváson az irányító hatóság már odaítélt 95 cégnek összesen 18,49 milliárd forintot. A pályázat népszerűségét és a nagyságrendi különbséget jelzi, hogy eddig 1136 pályázat érkezett be 178,56 milliárd forintos támogatói igénnyel – írja a vg.hu

A vg.hu úgy fogalmaz: hamarosan százas nagyságrendben további termelő-szolgáltató magyar kkv-k juthatnak EU-s forráshoz, a felhívás megjelentetésekor a fejlesztéspolitikai intézményrendszer 150-250 tagúra becsülte azt a kört, melynek tagjai részben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozhatják beruházásukat. A pályázat összhangban áll azzal a kormány által a partnerségi megállapodásban is megfogalmazott céllal, hogy javuljon a kkv-szektor versenyképessége.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban már több mint 20 ezer pályázat érkezett be mintegy 2750 milliárd forint támogatási igénnyel. Ebből az irányító hatóság több mint 7500-at pozitívan bírált el hozzávetőleg 1500 milliárdos összértékben. Közülük a tényleges kifizetésig több mint 5600-an jutottak el, a számláikra mintegy 800 milliárd forint érkezett.