Az MNB 20,5 millió forint bírságot szabott ki három jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetre

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a teljeshiteldíj-mutató (thm) feltüntetésére, számítására, valamint a thm maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetre 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-re 9 millió forint és a Gold Orient Zrt.-re 1,5 millió forint bírságot szabott ki, így a három záloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet összesen 20,5 millió forintra bírságolta az MNB – közölte a jegybank kedden a honlapján.

A közlemény szerint a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetnél a jegybank vizsgálata feltárta, hogy az ellenőrzött közel három éves időszakban a – közvetítők útján nyújtott – fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél a szervezet megsértette a teljeshiteldíj-mutató számítására vonatkozó rendelkezéseket, emiatt a thm jogszabály által meghatározott felső korlátját jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálogkölcsönt a fogyasztóknak.
Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a thm mértékét – a jogszabállyal ellentétesen – nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a thm-számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti thm-mel nyújtott kézizálogkölcsönt ügyfelei részére.
A jegybank a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálogkölcsön-szerződéseknél nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb thm-mértéket alkalmazott, ugyanis a thm számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.
A vizsgált kézizálogpiaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által nem megengedett árazást alkalmaztak, valamint sérült a fogyasztóknak az a joga is, hogy az adott terméket más, versengő kézizáloghitel-termékekkel össze tudják hasonlítani.
A közleményben felidézték, hogy az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljeshiteldíj-mutató közzétételére, számítására, illetve a thm maximum mértékére vonatkozó előírásoknak.