Alig merünk hitelt felvenni

Gazdaság

Bár az alacsony kamatszint miatt kedvező feltételei vannak a hitelfelvételnek, Magyarország a környező országokhoz képest jelentős elmaradásban van.A 24.hu elemzése arról ír, Magyarország erősen szerencsétlen pozícióban csúszott bele a válságba: a lakosság hitelállományának több, mint 70 százaléka devizaalapú (főként svájci frank) volt, így Európában az egyik legnagyobb terhet a korábbi magyar hitelfelvevők voltak kénytelenek elviselni. A közelmúlt, így olyan mély nyomokat hagyott, hogy teljes más pályára állt a magyar hitelfelvétel, mint az európai országokban.

Míg a Visegrádi Négyek és Szlovénia lakosai átlagosan 52 százalékkal növelték a hitelállományukat, a magyar hitelállomány 26 százalékos visszaesést szenvedett el. Magyarországot kivéve minden országban nőtt a lakosság hitelfelvételi kedve. Hazánkban viszont mindkét nagy hitelkategória, a lakáshitel és a személyi kölcsön állománya is érdemben csökkent.

A vizsgált közép-európai országok közül Magyarországon a legalacsonyabb a lakosság eladósodottsága: minden magyar lakos 367 ezer forint hitelt vehetne fel ahhoz, hogy elérjük a régió átlagát. Ez pedig jelentős GDP-kiesést okoz.