Román-magyar megbékélést kezdeményezett Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő

Európa

Román-magyar megbékélési nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a bukaresti törvényhozók körében Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő – tudatta csütörtökön a Maszol.ro erdélyi magyar hírportál.

A Magyar Polgári Párt (MPP) politika, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján jutott parlamenti mandátumhoz sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pártbeli hovatartozástól függetlenül az összes képviselőtársának elküldött a megbékélési nyilatkozatot kezdeményező levelét. A dokumentum szövegét az alsóház emberjogi, egyházi és nemzeti kisebbségügyi bizottsága dolgozná ki az őszi parlamenti ülésszakban.

“A jelen történelmét mi írjuk, de következményeit az utánunk következő nemzedékek fogják érezni bőrükön. Ha nem találjuk meg a megfelelő válaszokat a problémákra, az utánunk következő nemzedékek nem fogják nekünk megbocsátani” – írja a képviselőtársainak Kulcsár-Terza József.

Rámutatott: a román és magyar közösség között feszültséget okoznak a magyar nemzeti jelképek üldözése, az anyanyelvhasználat, a himnuszéneklés, az egyházi javak, az iskolák visszaszolgáltatásának helyzete, a MOGYE- és a Beke-Szőcs-ügy is, hiszen a “két férfi csak azért ül börtönben, mert magyar”. A háromszéki politikus szerint számára a június 6-i, úzvölgyi incidens volt az utolsó csepp a pohárban.

“Ideje véget vetni a feszültségnek, ami Erdélyben, Székelyföldön van a románok és magyarok között, hiszen ebből a rossz hangulatból senki nem nyer. Eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk, ezért kezdeményeztem a találkozót, amely során megbékélési nyilatkozatot fogadhatunk el” – mondta.

Hozzátette: az őszi parlamenti ülésszakig előkészíti a megbékélési nyilatkozat vitairatát, de reméli, minden párt saját változatával érkezik, és a tárgyalások során közös nevezőre jutnak.

Kulcsár Terza József elmondta: a jövő héten befejezi azt a tárgyalássorozatot, amelyet Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes felkérésére kezdeményezett. Semjén Zsolt ugyanis meghívta a román parlamenti képviselőket Magyarországra, ahol megmutatnák, hogy milyen jogaik vannak az ottani románoknak, így például szabadon énekelhetik himnuszukat, használhatják szimbólumaikat.

“Mi is csak ezt kérjük, hogy beszélhessük anyanyelvünket és használhassuk szimbólumainkat, ezzel senkinek nem okoznánk kárt” – mondta a háromszéki képviselő.

Kulcsár-Terza József bízik abban, hogy Semjén Zsolt meghívására összeáll egy romániai küldöttség, és elutaznak Magyarországra megtekinteni, hogy milyen az ott élő románok helyzete – írta a Maszol.ro