Kihívások előtt a népegészségügy

Egyetem

Új magyar népegészségügyi program készül – jelentette be a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán az országos tisztifőorvos.

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét bízta meg Szentes Tamás országos tisztifőorvos az új magyar népegészségügyi program elkészítésével az egyesület Debrecenben rendezett konferenciáján.

– Az országra nagy feladat vár, új népegészségügyi programot kell alkotnunk, amiben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egyesületet kérte fel partnernek. Olyan szervezetre kell támaszkodnunk, ahol elérhetőek a szakemberek, akik meg tudják alkotni a stratégiát. Néhány hónapon belül végeznünk kell a munkával, a közeljövőben olyan eredményeket kell felmutatnunk, amely képes befolyásolni a hazai lakosság nem túl rózsás egészségi állapotát – fogalmazott Szentes Tamás a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán rendezett konferencia augusztus 31-i megnyitóján.

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét tíz évvel ezelőtt alapították, összesen harminc tagintézményt tömörít.

Országos és egyetemi intézetek, valamint a debreceni népegészségügyi kar mint a hazai felsőoktatás egyetlen ilyen profilú intézménye egyaránt részt vesz az egyesület munkájában. A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara meghatározó szakmai szerepet játszik, ugyanis a tudományág valamennyi népegészségügyi területén folytat vizsgálatokat a megelőzéstől kezdve a foglalkoztatás-egészségügyön át a genetikai eredmények hasznosításáig – tájékoztatott Ádány Róza professzor, az egyesület elnöke.

A Népegészségügyi Karon rendezett, szeptember 2-ig tartó konferencián több mint hatvan előadás hangzik el nyolc szekcióban: foglalkoznak az iskoláskorú gyermekek lelki egészségével, a magyar fiatalok újraélesztési és elsősegélynyújtási ismeretivel, illetve azzal is, milyen betegségek fordulnak elő a hazai hajléktalanok körében.

unideb.hu