Elismerés a PET-program atyjának

Egyetem

Életműdíjjal tüntették ki Trón Lajos professzor emeritust a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság idei emlékülésén.

A professzor a hazai PET-program kezdeményezéséért, a Debreceni Orvostudományi Egyetem PET Centrumának megszervezéséért és annak 1994-2006 közötti vezetésért vehette át az életműdíjat.

Trón Lajos 1964-ben diplomázott a Kossuth Lajos Tudományegyetemen fizikusként. Főbb kutatási területeit a citoplazma-membránon át lejátszódó jelátviteli folyamatok, a funkcionális képalkotás szerepe a klinikai diagnosztikában, illetve az agyaktiválásos módszerrel végzett neurobiológiai vizsgálatok jelentik.

A Debreceni Egyetemen 1972 óta dolgozik: tudományos munkatársként, később tudományos tanácsadóként először a Biofizikai Intézetben, majd 1987-től az Orvosbiológiai Ciklotron Laboratóriumban, valamint annak jogutódjaiban, a PET Centrumban, illetve a Nukleáris Medicina Intézetben tevékenykedett. Irányítása alatt helyezték üzembe 1994-ben Kelet-Közép-Európa első pozitronemissziós tomográf készülékét. A vezetése alatt működő PET Centrum több mint egy évtizeden át az ország egyetlen PET központja volt, és az itt kiképzett szakemberek meghatározó szerepet játszottak a 2005-ben beindított két budapesti PET központban is.

Számos szakmai díjjal ismerték el munkásságát, köztük Akadémiai Díjjal, Markusovszky Lajos Díjjal, Széchenyi professzori ösztöndíjjal, és 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem arany fokozatával.

A Hevesy György életműdíjat április 16-án, szombaton adták át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahol a kitüntetett „Kirándulások a magfizika, sejtbiofizika és az orvosi képalkotás témaköreiben” címmel tartott előadást.