Hatékonyabb betegellátás az onkológián

Egyetem

A hónap végén munkába áll a negyedik lineáris gyorsító a debreceni Onkológiai Klinikán, így itt jön létre a legnagyobb vidéki sugárterápiás központ.

– Évente megyénkben több mint ötezerrel nő a daganatos betegek száma. A leggyakrabban előforduló tumorok a nőknél az emlő-, tüdő-, vastagbélrák és a nőgyógyászati daganatok, a férfiaknál pedig a prosztatarák és a tüdőrák. Ez utóbbiban összesen tizenkétezren betegszenek meg évente hazánkban: míg a férfiak száma csökkenő tendenciát mutat, a női betegek száma emelkedik. Vastag- és végbéldaganatból tízezret fedeznek fel az orvosok, hét-nyolcezer nőnél emlőrák, ezernél méhnyakrák, négyezer férfinél pedig prosztatarák alakul ki – ismerteti a szomorú tényeket Horváth Zsolt, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának igazgatója.

A Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikája regionális hatáskörrel rendelkezik, így éves szinten 60-70 ezer orvos-beteg találkozást regisztrálnak, naponta pedig akár kétszáz kezelést is végeznek a klinika osztályain.

Az intézményben eddig három lineáris gyorsító működött, melyekkel a betegek modern és személyre szabott sugárkezelést kaphattak, ám augusztus 28-án ünnepélyesen átadják a TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0009 pályázat keretében több mint 824 millió forintos európai uniós támogatásból vásárolt új, korszerű lineáris gyorsítót.

Az új műszer a legkorszerűbb technikát képviseli, a daganatos betegek számára a korábbiaknál hatékonyabb ellátást, és az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportok gyógyítását, sugársebészeti kezelését is lehetővé teszi. A modern készülékekkel a tumorra leadható sugárdózis növelhető az ép szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így a kezelés hatékonysága fokozódik, a mellékhatások, valamint a szövődmények pedig csökkennek. Az eszköz képvezérelt technikával biztosítja a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget és a rövidebb betegellátási időt. A berendezés révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma.